dijous, 3 de novembre del 2011

Sobre els retocs

Me n’he adonat que la majoria de fotògrafs reclamen la no manipulació de les fotografies, però tots ells consideren uns mínims retocs com a acceptables. Generalment parlen d’”ajustar els nivells”, que això deu voler dir tocar l’histograma i prou. Res de pujar colors o posar-hi filtres a posteriori. Estic d’acord en què una foto ben presa des d’un principi té molt més guanyat que una foto que hagi estat mal concebuda, però per això molts cops necessites tenir bon material. Em refereixo, per exemple, als filtres. La foto que penjo avui està feta amb un big stopper (de densitat neutra de 10 passos) per intentar captar l’onatge (cosa que no vaig acabar d’aconseguir), i amb un degradat neutre de 3 passos que és l’únic degradat que tinc. Tot i això, el cel em va quedar un pèl massa lluminós (que no cremat), per això vaig haver de tirar de lightroom i treure-li al cel ¾ de punts de lluminositat. Això es deu considerar trampa? De fet si el meu filtre hagués estat de 6 passos ja n’hagués tingut prou!

ABANS












                                                                                     DESPRÉS











5 comentaris:

paula ha dit...

Sus! no entenc ni una paraula del que dius però la foto, com totes, m'encanta!

laia ha dit...

Posa el antes i el después, així potser entenc alguna cosa!

Jaume Domínguez ha dit...

Dilluns li ho preguntém al "Coro"...sabíes que és fotògraf professional i de l'antiga escola?

Sus ha dit...

Laion tota la raó... vaig a penjar el antes y el después, pero per veure la diferència s'ha d'ampliar i mirar el cel... La diferència és poca però es nota!
Jaume, sabia lo del Coro... no em preguntis per què però és que em fa vergonya parlar de fotografia amb gent que en sap molt!

Oriol_N ha dit...

Jo crec que no és trampa, és una altra manera d'aplicar filtres. Jo toco els nivells habitualment, no sempre es té un dia clar i amb bona llum. I al cap i a la fi, també es feien manipulacions a l'ampliadora... reserves, filtres, etc.

No acostumo a eliminar elements molestos, prefereixo enquadrar bé. Ara, de vegades cal una imatge per un ús concret, i llavors s'hi val tot, per què no?